Thursday, 11 August 2011

KERJASAMA

Apabila anda berusaha ke arah untuk bekerjasama, ramai orang tidak dapat bekerjasama dengan baik, ramai juga orang akan mula ‘bergantung’ kepada anda. Namun, apa yang perlu anda pegang ialah, anda perlu berdiri pada kaki sendiri. Biarlah orang lain tidak dapat bekerjasama dengan anda, biarlah orang lain ‘bergantung’ kepada anda, yang penting anda tidak ‘bergantung’ kepada orang lain dan anda boleh bekerjasama dengan sesiapa sahaja.

Inilah masalah yang dihadapi oleh kebanyakan pelajar , terutama dalam kerja berkumpulan . Sungguh sakit hati apabila yang lain tidak melaksanakan tugas mereka . Sangat tidak adil bila kerja semua dah siap , senang-senang je dorang dapat markah . Tension .

Perkara macam ni lah yang boleh menyebabkan kawan sesama kawan gaduh . Yang kawan tu sepatutnya tolonglah buat sekali kerja , jangan lah harap sangat kawan anda untuk selesaikannya . Macam mana nak berdiri atas kaki sendiri kalau selalu berharap kat orang lain . Fikirlah , semua dah besar kan . dah tau menilai mana yang baik , mana yang buruk . Malas nak cakap banyak-banyak .